Nutritional analysis of leaves and stem’s flour of Pereskia aculeata Mill. (Cactaceae)

Authors

  • Luciele Milani Zem Universidade Federal do Paraná
  • Katia Christina Zuffellato-Ribas Universidade Federal do Paraná
  • Cristiane Vieira Helm Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
  • Henrique Soares Koehler Universidade Federal do Paraná

Abstract

Pereskia aculeata Mill. is an unconventional vegetable belonging to the Cactaceae family, popularly known as ora-pro-nobis. The richness of nutrients in their leaves make it very important for human and animal feed. The objective was to study the chemical composition of flour from the leaves and stem of Pereskia aculeata, to identify and quantify the nutrients and minerals. The collected leaves and stems were subjected to triple washing and chemical bromatological analysis were conducted in the Laboratory of Embrapa Florestas, Colombo- -PR, and implemented in accordance with the official methodologies of the Adolfo Lutz Institute and its data expressed in % on a wet basis and dried basis (g 100g-1). The following analyzes were carried out in a completely randomized design with three replications: moisture, ash, protein, fiber, lipids, total carbohydrates, total energy intake, minerals and protein nitrogen and non-protein nitrogen. It was concluded that the flour of Pereskia aculeata leaves have the best nutritional quality when compared to stem flour, being indicated their consumption as an ingredient in food.

Keywords:

Ora-pro-nobis, Cactaceae, chemical bromatological analysis, nutrition

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Luciele Milani Zem, Universidade Federal do Paraná

Departamento de Fitotecnia e Fitossanitarismo, Universidade Federal do Paraná.

Katia Christina Zuffellato-Ribas, Universidade Federal do Paraná

Departamento de Botânica, Universidade Federal do Paraná.

Cristiane Vieira Helm, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Laboratório de Produtos Florestais Não Madeiráveis, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária – Embrapa Florestas.

Henrique Soares Koehler, Universidade Federal do Paraná

Departamento de Fitotecnia e Fitossanitarismo, Universidade Federal do Paraná.

References

ALMEIDA; M. E. F.; JUNQUEIRA, A. M. B.; SIMÃO, A. A.; CORRÊA, A. D. Caracterização química das hortaliças não-convencionais conhecidas como ora-pro-nobis. Bioscience Journal, v. 30, n. 1, p. 431-439, 2014.

ALMEIDA, M. E. F.; CORRÊA, A. D. Utilização de cactáceas do gênero Pereskia na alimentação humana em um município de Minas Gerais. Revista Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 4, p. 751-56, 2012.

BARBOSA, C. O.; LOPES, I. B. M.; MORGANO, M. A.; ARAÚJO, M. A. M.; MOREIRA-ARAÚJO, R. S. R. Conteúdo de minerais dos ingredientes e da multimistura. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 26, n. 4, p. 916-920, 2006.

BORGES, J. T. S.; PIROZI, M. R.; COSTA, N. M. B.; VIDIGAL, J. G. Qualidade Proteica de pão de sal contendo farinha de linhaça (Linumsitatissimum). Alimentos e Nutrição, v. 21, n. 1, p. 109-117, 2010.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução CNNPA n°12, de 1978. Aprova o regulamento técnico referente à informação de Normas Técnicas Especiais e Padrões da Farinha. Diário Oficial da União, Poder Executivo, de 24 de julho de 1978.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC n°269, de 22 de setembro de 2005. Aprova o regulamento técnico sobre a ingestão diária recomendada (IDR) de proteína, vitaminas e minerais. Diário Oficial da União, Poder Executivo, de 23 de setembro de 2005.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Informe técnico n°50/2012, de 30 de abril de 2012. Aprova o Informe técnico sobre Teor de sódio nos alimentos processados. Diário Oficial da União, Poder Executivos de 01 de maio de 2012.

BREMNER, J. M. Organic Forms of Nitrogen. In: BLACK, C. A. Methods of Soil Analysis. Madison: American Society of Agronomy; 1965. pp. 1238– 1255.

CESAR, T. B.; WADA, S. R.; BORGES, R. G. Zinc and the nutritional status in the aged. Revista Nutri- ção, v. 18, p. 357-365, 2005.

CUPERSMID, L.; FRAGA, A. P. R.; ABREU, E. S.; PEREIRA, I. R. O. Linhaça: Composição química e efeitos biológicos. E-Scientia, v. 5, n. 2, p. 33-40, 2012.

FOOD AND NUTRITION BOARD. Dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc. Washington: National Academy of Sciences, 2001.

FOOD INGREDIENTES BRASIL. Dossiê: os minerais na alimentação.Revista-Fi, n. 4, 2008.

ICTA, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos. Avaliação da qualidade tecnológica/ industrial da farinha de trigo. s/d. Disponível em: http://www. ufrgs.br/napead/repositorio/objetos/avaliacao-farinha-trigo/1a.php. Acesso em: 07 out. 2015.

IAL, INSTITUTO ADOLF LUTZ. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. ed. 4. São Paulo: Instituto Adolf Lutz, 2005. 1020p.

KINNUP, V. F.; BARROS, I. B. I. Teores de proteína e minerais de espécies nativas, potenciais hortaliças e frutas. Food Sci Technol, v. 28, n. 4, p. 846-857, 2008.

KOURY, J. C.; DONANGELO, C. M. Homeostase de cobre e atividade física. Revista de Educação Física, v. 136, p. 47-56, 2007.

LOPES, C. O.; DESSIMONI, G. V.; SILVA, M. C.; VIEIRA, G.; PINTO, N. A.V. D. Aproveitamento, composição nutricional e antinutricional da farinha de quinoa (Chenopodium quinoa). Alimentos e Nutrição, v. 20, n. 4, p. 669-675, 2009.

MAHAN, L. K.; ESCOTT-STUMP, S.; RAYMOND, J. L. Krause: Alimentos, Nutrição e Dietoterapia. 13 ed. Rio de Janeiro: Elsevier, 2012. 1227p.

MAKKONNENN, H.; KONTONIEMI, O.; LEM- PIAINEN, R. Raahe-Laatokka-vyohyke, nikkelin já kullan etsinta-hankkeen toiminta vousina. Geological Survey of Finland 90 Archive Report, 2003.

MCKINLEY, HEALTH CENTER. Dietary sources of Iron. University of Illinois at Urbana-Champaign, p. 1-2, 2010.

NOGUEIRA, A. R.; SOUZA, G. B. Manual de Laboratórios: Solo, Água, Nutrição Animal e Ali- mentos. São Carlos: Embrapa, 2005.

OMS, ORGANIZAÇÃO MUNDIAL DA SAÚDE. Manual das necessidades nutricionais humanas. São Paulo: Atheneu, 2003. 70p.

PINTO, N. A. V. D.; BOAS, B. M. V.; CARVALHO, V. D. Caracterização mineral das folhas de taioba (Xanthosoma sagittifolium Schott). Ciência e Agro- tecnologia, v. 23, n. 1, p. 57-61, 1999.

PROSKY, L.; ASP, G. N.; SCHWEIZER, T. F.; Derives, J. W.; FURDA, I. Determination of insoluble and soluble dietary fiber in foods and food products: collaborative study. Journal of Association of Of- ficial Analytical Chemists International, v. 75, p. 360-367, 1992.

RIBEIRO, K. C.; SHINTAKU, R. C. O. Influência dos lipídeos da dieta sobre a aterosclerose. Conscientiae Saúde, v.3, p73-83, 2004

ROCHA, D. R. C.; PEREIRA JÚNIOR, G. A.; VIEI- RA, G.; PANTOJA, L.; SANTOS, A. S.; PINTO, N.A. V. D. Macarrão adicionado de ora-pro-nobis (Pereskia aculeata Miller) desidratado. Alimentos e Nu- trição, v.19, n.4, p.459-465, 2008.

ROGERO, M. M.; TIRAPEGUI, J. Aspectos atuais sobre aminoácidos de cadeira ramificada e exercício físico. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuti- cas, v. 44, n. 4, p. 563-575, 2008.

SALAZAR, J.; VELÁSQUEZ, R.; QUESADA, S.; PICCINELLI, A. L.; RASTRELLI, L. Chemical composition and antinutritional factors of Lycianthes synanthera leaves (chomte). Food Chemistry, v. 97, n. 2, p. 343-348, 2006.

SANTOS, E. B.; AMANCIO, O. M.; OLIVA, C. A. Estado nutricional, ferro, cobre e zinco em escolares de favelas da cidade de São Paulo. Revista Associa- ção Médica Brasileira, v. 53, p. 323-328, 2007.

SARRUGE, J. R.; HAAG, H. P. Análises químicas em plantas. Piracicaba: ESALQ, Departamento de Química, 1974.

SARTORELLI, D. S.; CARDOSO, M. A. Associação entre carboidratos da dieta habitual e diabetes mellitus tipo 2: evidências epidemiológicas. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia, v. 50, n. 3, p. 415-426, 2006.

SILVA, F. C. Manual de Análises Químicas de Solos, Plantas e Fertilizantes. Brasília: Embrapa, 1999.

SILVA, M. C.; PINTO, N. A. V. D. Teores de nutrientes nas folhas de taioba, ora- pro-nóbis, serralha e mostarda coletadas no município de Diamantina. In: FUNDAÇÃO EDUCACIONAL CIENTÍFICA E TECNOLOGIA DA UFVJA, 8, 2006, Diamantina, MG. Anais... Diamantina, 2006, 124p.

SILVA, M. R.; ROCHA, C. R.; SILVA, T. M.; SILVA, M. C.; PAES, M. C. D.; DESSIMONI PINTO, N. A. V. Caracterização química e antinutricional de fari- nhas de hortaliças não-convencionais. Tecnologia e Ciência Agropecuária, v. 7, n. 3, p. 51-57, 2013.

SOUZA, M. R. R.; CORREA, E. J. A.; GUIMA- RÃES, G.; PEREIRA, P. R. G. O potencial do ora--pro-nobis na diversificação da produção agrícola fa- miliar. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 4, n. 2, p. 3550-3554, 2009.

SOUZA, V.C.; LORENZI, H. Botânica sistemática: Guia ilustrado para identificação das famílias de An- giospermas da flora brasileira, baseado em APG II. Plantarum: Nova Odessa, 2005.

TAKEITI, C. Y.; ANTONIO, G. C.; MOTTA, E. M. P.; COLLARESQUEIROZ, F. P.; PARK, K. J. Nutritive evaluation of non-conventional leafy vegetable (Pereskia aculeata Miller). International Journal of Food Sciences and Nutrition, v. 60, n. 1, p. 148-160, 2009.

ZIMMERMANN, M. B.; HURREL, R. F. Nutritional iron deficiency. Lancet, v. 370, p. 511-520, 2007.

How to Cite

Zem, L. M., Zuffellato-Ribas, K. C., Helm, C. V., & Koehler, H. S. (2019). Nutritional analysis of leaves and stem’s flour of Pereskia aculeata Mill. (Cactaceae). Natureza Online, 17(1), 041–050. Retrieved from https://naturezaonline.com.br/revista/article/view/433