Benefits and challanges for organic agriculture in the municipality of Santa Teresa, ES
a case repport
Abstract
Besides ecological processes, the agriculture productions’ systems involve social processes too. The organic agriculture has, like a basic beginning, develop a production without chemical products and favour the human being integration with the natural resources, preserving them for the future generations. The study identified the benefits and challenges of the Organic Agriculture into the rural properties of Santa Teresa - ES, associating factors like environment, health and the finances return. The choice of this agriculture practice come from farmers’ life ideology, the worry with the family health and the preservation of the environment. It is important emphasize that the responsible of the Group of Organic Farmers gives them the technical support that they need. The farmers group realized too that the finances return is significant after the certification, since it is allowed the trade and an average market value of the organic products. The farmers stated that there are, in Santa Teresa- ES, consumers that are already looking for “clean” products to ensure the health; but they need the collaboration of the Organized Civil Society to spread about agriculture practice, clarifying that the organic agriculture is not only a benefit for the health, but it is also an improvement for the environmental and economic sectors. In spite of the challenges quoted by the farmers, the organic agriculture is growing with the conception to be supportable thanks all these benefits.
Keywords:
Downloads
References
Assis RL (2002) Globalização, Desenvolvimento Sustentável e Ação Local: O caso da Agricultura Orgânica. Publicado em: Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v.20, n.1, p.79-96, jan/abr. 2003.
Caporal FR (2005) Agroecologia não é um tipo de agricultura alternativa. Pronaf. [online] http://www.pronaf.gov.br/dater/arquivos/0730211685.pdf.
Caporal FR & Costabeber JÁ (2002) Análise Multidimensional da Sustentabilidade: Uma proposta metodológica a partir da Agroecologia. Agroecologia e Desenvolvido Rural Sustentável., Porto Alegre, v.3, n.3, Jul/Set.
Darolt MR (2000) As Dimensões da Sustentabilidade: Um estudo da agricultura orgânica na região metropolitana de Curitiba-PR. Curitiba. Tese de Doutorado em Meio Ambiente e Desenvolvimento, Universidade Federal do Paraná/ParisVII. 310 p.
Darolt MR (2002) Agricultura Orgânica: inventando o futuro. Londrina: IAPAR. 250 p. ISBN 85-88184-09-5.
Darolt MR (2003) Comparação da Qualidade do Alimento Orgânico com o Convencional. Planeta Orgânico. [online] http://www.planetaorganico.com.br/daroltqualid.htm
Darolt MR (2004) Agricultura Orgânica: Um Estudo de Sustentabilidade na Região Metropolitana de Curitiba, Paraná. Dissertação de Doutorado. Curso Pós Graduação em Meio Ambiente e Desenvolvimento, da Universidade Federal do Paraná.
Dulley RD (2002) As diversas faces da agricultura orgânica. Planeta Orgânico. [online] http://www.planetaorganico.com.br/trabdulley2.htm
Dulley RD (2003) 95 Informações econômicas, São Paulo, v.33, n.10, Out.
Marconi MA & Lakatos EM (2001) Metodologia do Trabalho Científico. In: Procedimentos básicos, Pesquisa bibliográfica, projeto e relatório. Publicações e trabalhos científicos.
P Assis RL (2002) Globalização, Desenvolvimento Sustentável e Ação Local: O caso da Agricultura Orgânica. Publicado em: Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v.20, n.1, p.79-96, jan/abr. 2003.
Caporal FR (2005) Agroecologia não é um tipo de agricultura alternativa. Pronaf. [online] http://www.pronaf.gov.br/dater/arquivos/0730211685.pdf.
Caporal FR & Costabeber JÁ (2002) Análise Multidimensional da Sustentabilidade: Uma proposta metodológica a partir da Agroecologia. Agroecologia e Desenvolvido Rural Sustentável., Porto Alegre, v.3, n.3, Jul/Set.
Darolt MR (2000) As Dimensões da Sustentabilidade: Um estudo da agricultura orgânica na região metropolitana de Curitiba-PR. Curitiba. Tese de Doutorado em Meio Ambiente e Desenvolvimento, Universidade Federal do Paraná/ParisVII. 310 p.
Darolt MR (2002) Agricultura Orgânica: inventando o futuro. Londrina: IAPAR. 250 p. ISBN 85-88184-09-5.
Darolt MR (2003) Comparação da Qualidade do Alimento Orgânico com o Convencional. Planeta Orgânico. [online] http://www.planetaorganico.com.br/daroltqualid.htm
Darolt MR (2004) Agricultura Orgânica: Um Estudo de Sustentabilidade na Região Metropolitana de Curitiba, Paraná. Dissertação de Doutorado. Curso Pós Graduação em Meio Ambiente e Desenvolvimento, da Universidade Federal do Paraná.
Dulley RD (2002) As diversas faces da agricultura orgânica. Planeta Orgânico. [online] http://www.planetaorganico.com.br/trabdulley2.htm
Dulley RD (2003) 95 Informações econômicas, São Paulo, v.33, n.10, Out.
Marconi MA & Lakatos EM (2001) Metodologia do Trabalho Científico. In: Procedimentos básicos, Pesquisa bibliográfica, projeto e relatório. Publicações e trabalhos científicos. P 107. São Paulo: Atlas S.A.
Mazzoleni EM & Nogueira JM (2006) Agricultura orgânica: características básicas do seu produtor. Revista de Economia e Sociologia Rural vol.44 no.2 Brasília Apr./June.
Moreira DA (2007) Entrevista e Estudo de Caso. Magister. [online] http://www.magister.edu.br/ArquivosCursos/entrevistas_e_estudo_de_caso.pdf
Ormond JGP et al (2002) Agricultura orgânica, quando o passado é futuro. Rio de Janeiro: BNDES setorial, n.15, p. 3-34, mar.
Penteado SR (2000) Introdução à Agricultura Orgânica: Normas e técnicas de cultivo. Campinas: Editora Grafimagem. 110 p.
Penteado SR (2003) Introdução à Agricultura Orgânica. In: Procedimentos básicos para a instalação do cultivo orgânico. p 150-152. Viçosa: Aprenda fácil, 235p.
How to Cite
License
Esta licença permite que outros distribuam, remixem, adaptem e criem a partir do seu trabalho, mesmo para fins comerciais, desde que lhe atribuam o devido crédito pela criação original.