An evaluation of the attack of rust, Hemileia vastatrix Berk.& Br., in coffee trees in the understory of the Biological Reserve of Duas Bocas, Cariacica, Espírito Santo
Abstract
The origins of coffee draw back to Ethiopia, with its elevated altitudes and understories. It is a culture of great social and economic matter that already suffers from the impacts of climate change. The rust Hemileia vastatrix is the main disease, of great severity , that damages the productivity in all main areas that produce this rubiacea. This study aims to analyze the spreading of the infection and the number of colonies of the rust in the leafs of coffee tree (Coffea arabica), Bourbon cultivate, in the understory of REBIO de Duas Bocas, in Cariacica – ES, comparing the bottom leafs with the top ones. The bottom leafs showed 60% of rust, while top leafs displayed 40% and the average of rust found in bottom leafs (6.6±1.84) was significantly greater than (p=0.11) the top leafs (4.0±2.26). Bottom leafs showed 148 fungi colonies while top leafs showed 69 colonies. The average of colonies found in bottom leaves (14.8±4.96) was significantly greater when compared to top leafs (6.9±5.32). The arabica Bourbon cultivate studied is susceptible to the attack of rust from the coffee trees (Hemileia vastatrix), showing elevated levels of the disease infection that is, for once, favored by the natural shadowing of the secondary forest of Atlantic Forest.
Keywords:
Downloads
References
Anthony F, Bertrand B, Quiros O, Wilches A, Lashermes P, Berthaud J, Charrier A (2001) Genetic diversity of wild coffee (Coffea Arabica L.) using molecular markers. Euphytica 118: 53-65
Assad ED, Pinto HS, Zullo Jr J, Ávila AMH (2004) Impacto das mudanças climáticas no zoneamento agroclimático do café no Brasil. Pesquisa Agropecuária Brasileira 39: 1057-1064.
Berthaud J, Charrier (1988) A Genetic resources of Coffea. In: Clarke RJ, Macrae R (eds). Coffee. London: Elsevier Applied Science 4: 1-42.
Cannel MGR (1985) Physiology of coffee crop. In: Clifford NM e Wilson KC Coffee: botany, biochemistry and production beans and beverage. London: Croom Helm 108-134.
Carvalho VL, Cunha RL, Chalfoun SM (2002) Manejo ecológico das principais doenças do cafeeiro. Informe Agropecuário 23: 101-114.
Carvalho VL, Salgado M, Chalfoun SM, Salgado BG (1999) Comportamento das doenças do cafeeiro em plantios adensados. In: XXII Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Curitiba: SBF.
EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (1978) Serviço Nacional de Levantamento e Conservação de Solos. Levantamento e Reconhecimento dos Solos do Estado do Espírito Santo – Rio de Janeiro, SNLCS, Boletim Técnico 45: 461p.
Guharay F, Monterrey J, Monterroso D, Staver C (2000) Manejo integrado de plagas en el cultivo del café. Managua: CATIE. Série Técnica- Manual Técnico, 44: 272.
Guharay F, Monterroso D, Staver C (2001) El diseño y manejo de la sombra para la supresión de plagas e cafetales de América Central. Agroforesteria en las Américas 8: 22-29.
Guzzo SD (2004) Aspectos bioquímicos e moleculares da resistência sistêmica adquirida em cafeeiro contra Hemileia vastatrix. 236f. Tese (Doutorado em Ciências/ Energia Nuclear na Agricultura) – Centro de Energia Nuclear na Agricultura, Universidade de São Paulo, Piracicaba.
Haggar J, Staver C, Melo E (2001) Sostenibilidad y sinergismo en sistemas agroforestales con café: estudio de interaciones entre plagas, fertilidad del suelo y árboles de sombra. Agroforesteria en las Américas, Turrialba 8: 49-51.
IEMA (2006) Síntese do processo de definição e planejamento dos corredores prioritários no Espírito Santo. Projeto Corredores Ecológicos. ES, Cariacica.
Kozlowski TT, Kramer PJ, Pallardy SG (1991) The physiological ecolog y of woody plants, New York: Academic Press.
Krug CA, Mendes JET, Carvalho A (1939) Taxonomia de Coffea arábica L.: descrição das variedades e formas encontradas no Estado de São Paulo. Campinas: Instituto Agronômico, Boletim Técnico 62: 57p.
Machado JRM, Matiello JB (1979) Curva epidemiológica da ferugem (Hemileia vastatris,Berk et all) em cafeeiros sombreados ea pleno sol, na Ibiapaba, Noroeste do Ceará. In: VII Congresso Brasileiro de Pesquisas Cafeeiras, Araxá.
Matiello JB (1991) O café: do cultivo ao consumo. São Paulo: O Globo
Matiello JB, Almeida SR (2006) A ferrugem do cafeeiro no Brasil e seu controle. MAPA/PROCAFE, Varginha, 98p.
Matiello JB, Santinato R, Garcia AWR, Almeida SR, Fernandes DR (2005) Cultura do café no Brasil. Manual de Recomendações. Ed. MAPA/ PROCAFÉ, Varginha, MAPA/Fundação Procafé, Varginha.
Pozza EA, Alves MC (2008) Impacto potencial das mudanças climáticas sobre doenças fúngicas do cafeeiro no Brasil. In: Ghini R, Hamada E. (eds) Mudanças climáticas: impactos sobre doenças de plantas no Brasil. Brasília: Embrapa/SCT, pp. 215-233.
Prado GM, Pombal JR, José P (2005) Distribuição Espacial e Temporal dos Anuros em um brejo da Reserva Biológica de Duas Bocas, SUDESTE do Brasil. Arquivos do Museu Nacional 63(4): 685-705.
Salgado BG, Macedo RLG, Carvalho VL, Salgado M, Venturin N (2007). Progresso da ferugem e da cercosporiose do cafeeiro consorciado com grevílea, com ingazeiro e a pleno sol em Lavras-MG. Ciências Agrotecnologia 31: 1067-1074.
Santos CMA, Resende ALS, Campos JM (2007) Incidência de cercosporiose e ferrugem em seis cultivares de café arábica em sistemas arborizado e pleno sol sob manejo orgânico. Revista Brasileira de Agroecologia 2(2): 917-920.
SEAMA/PLANAVE (1996) Plano de manejo da Reserva Biológica de Duas Bocas: relatório final, v. 1, Espírito Sant.
ZAR JH (2008) Biostatistical analysis. 5 ed. New Jersey. Prentice Hall.
How to Cite
License
Esta licença permite que outros distribuam, remixem, adaptem e criem a partir do seu trabalho, mesmo para fins comerciais, desde que lhe atribuam o devido crédito pela criação original.