Study of aspects of the vegetable species Caryocar brasiliense (pequi)

Authors

  • Derek Klinger Buás Pinto Faculdade Pitágoras
  • Caroline Zilma Kalil de Paula Costa Pereira Universidade Ceuma
  • Wellyson da Cunha Araújo Firmo Faculdade Pitágoras

Abstract

Brazil has the greatest biodiversity in the world, as well as a remarkable historical use of medicinal plants. Thus, this article aimed to analyze pub-lications related to the species Caryocar brasiliense, traditionally used as a medicine, addressing pharmacological aspects. This is a bibliographic search performed through the BIREME databases; PubMed and Scielo, using as descriptors: pequi, Caryocar brasiliense, medicinal plant. Then, the importance and relevance of ethnopharmacological studies that identify and make known the pharmacological risks of the mentioned plant.

Keywords:

Bioprospecting, Caryocar brasiliense, Ethnofamacologia

Downloads

Download data is not yet available.

References

AMARAL, L. F.; MORIEL, P.; FOGLIO, M. A.; MAZZOLA, P. G. Caryocar brasiliense supercritical CO2 extract possesses antimicrobial and antioxidant properties useful for personal care products. BMC complementary and alternative medicine, v.14, n.1, p.73, 2014.

ARAÚJO, G. Vida alternativa: fitoterapia médica. 2000. Disponível em: <http://www.correio-web.saudeplena.com.br/noticias/index_html?op-cao=072705-04>. Acesso em: 13 jun 2019.

BATISTA, J. S. et al. Avaliação da atividade cicatrizante do óleo de pequi (Cryocar coriaceum Wittm) em feridas cutâneas produzidas experimentalmente em ratos. Arq. Inst. Biol. v. 77, n. 3, p. 441-447, 2010.

BEZERRA, J. C. B. et al. Molluscicidal activity against Biomphalaria glabrata of brazilian cerrado medicinal plants. Fitoterapia, v. 73, n. 5, p. 428-430, 2002.

BRASIL. Instituto Brasileiro de Desenvolvimento Florestal. Portaria Federal nº 54, de 05 de mar. de 1987. Ministério da Agricultura. 1987.

CAMPOS, R. P.; SILVA, M. J. F.; SILVA, C. F.; FRAGOSO, M. R.; CANDIDO, C. J. Elaboração e caracterização de farinha da casca de pequi. Cader-nos de Agroecologia, v. 11, n. 2, p.1-12, 2016.

CANÊDO, N. S. Pequi, fruto da terra e dos saberes dos povos do cerrado: um olhar sobre a proteção dos direitos do conhecimento. 177f. 2014. Dissertação (Mestrado em Direito) - Universidade Federal do Goiás, 2014.

CARVALHO, L. S.; PEREIRA, K. F.; ARAÚJO, E. G. Características botânicas, efeitos terapêuticos e princípios ativos presentes no pequi (Caryocar brasiliense). Arq. Cienc. Saúde UNIPAR, v. 19, n. 2, p, 147-157, 2015.

DIAS, A. M.; MORAIS, M. C. Estudo morfoanatômico e prospecção fitoquímica das folhas de Caryocar brasiliense Cambess (Caryocaraceae) ocorrentes na base área de Anápolis-GO. 2011.

Universidade Estadual de Goiás. 2011. FERREIRA, G. A. Produção de frutos e entomofauna associada ao pequizeiro (Caryocar brasiliense CAMB.) no cerrado do estado de Goiás. 2007. 119f. Tese (Doutorado em Agronomia) – Universidade Federal de Goiás, 2007.

ICBAL, Z. et al. Direct and indirect anthelmintic effects of condensed tannins in sheep. Veterinary Parasitology, v.144, n.1, p.125-131, 2007.

LIMA, A. Caracterização química, avaliação da atividade antioxidante in vitro e in vivo, e identificação dos compostos fenólicos presentes no pequi (Caryocar brasiliense Camb.). 2008. 182p. Tese (Doutorado em Ciências dos Alimentos) - Universidade de São Paulo. 2008.

LIMA, E. Levantamento etnobotânico em área de cerrado: resgatando conhecimentos populares acerca do uso das plantas medicinais no município de Chapadinha, Maranhão, Brasil. 2016. 38p. Monografia (Graduação em Ciências Biológicas) – Universidade Federal do Maranhão, 2016.

KHOURI, J. et al. Anticlastogenic potential and antioxidant effects of an aqueous extract of pulp from pequi tree (Caryocar brasiliense Camb). Genet Mol Biol. v. 30, n. 1, p. 442-448, 2007.

MARQUES, A. F. F.; SILVA, J. F.; AMBRÓSIO, A. C. Efeito antifúngico e bactericida do pequizeiro (Cariocar brasiliensis L.). Revista Agrociências, v.1, n.3, p.98-106, 2007.

MARQUES, M. C. S.; CARDOSO, M. G.; SOUZA, P. E.; GAVILANES, M. L.; SOUZA, J. A.; PEREIRA, N. E.; NEGRÃO, I. O. Efeito fungitóxico dos extratos de Caryocar brasiliense Camb. sobre os fungos Botrytis cinerea, Colletotrichum truncatum e Fusarium oxysporum. Ciência e Agrotecnologia, v. 26, p. 1410-1419, 2002.

MIGUEL, M. P. Ação neuroprotetora do extrato etanólico da casca de pequi em cérebros de ratos submetidos à isquemia e reperfusão. 2011. 79f. Tese (Doutorado em Ciência Animal) -Universidade Federal de Goiás. 2011.

MIRANDA-VILELA, A. L. Avaliação dos efeitos antigenotóxicos, antioxidantes e farmacológicos do extrato da polpa do fruto do pequi (Caryocar brasiliense Camb.) 2009. 188f. Tese (Doutorado em Biologia Animal) - Universidade de Brasília. 2009.

MOURA, C. J.; ROLIM, H. M. V. Utilização Industrial de Frutas do Cerrado. Brasil, 2003. MOURA, N. F.; CHAVES, L. J.; NAVES, R. V. Caracterização física de frutos de pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb.), do cerrado. Rev. Árvore, v.7, n.5, p.905-912, 2013.

OLIVEIRA, L. M. Avaliação do efeito vasorelaxante das folhas de Caryocar brasiliense camb. em aorta torácica de ratos. 2012. 58f. Dissertação (Mestrado em Biologia) – Universidade Federal de Goiás, 2012.

OLIVEIRA, T. D.; RODRIGUES, J. M.; MIGUEL, T. S.; ANJOS, N. K. C., ABREU, J. C.; ROCHA, L. L.V.; DIAS, R. X. L.; COSTA, D. A. Evaluation of cytotoxicity of Gossypium barbadense L. extract in bone cord cells through the micronucleus test. Journal of Biosciences and Medicines, v. 5, n. 7, p. 84, 2017.

PAMPALONI, A. C. M. Avaliação do efeito quimiopreventivo do óleo de pequi (Caryocar brasiliense Camb.) em cólon de camundongo Balb/C. 2016. 90f. Tese (Doutorado em Ciências) - Universidade de São Paulo. 2016.

PASSOS, X. S. et al. Antifungal activity of Caryocar brasiliense against Paracoccidioides brasiliensis and Histoplasma capsulatum. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 21., 2001, Foz do Iguaçu. Anais... Foz do Iguaçu: Brasil, 2001. p. 70-71.

PAULA-JUNIOR, W. et al. Atividades leishmanicida, bactericida e antioxidante do extrato hidroetanólico das folhas de Caryocar brasiliense Cambess. Rev Bras Farmacogn. v. 16, n.1, p. 625-630, 2006.

PINHO, L.; SOUZA, P. N. S.; SOBRINHO, E. M.; ALMEIDA, A. C.; MARTINS, E. R. Atividade anti-microbiana de extratos hidroalcoolicos das folhas de alecrim- pimenta, aroeira, barbatimão, erva baleeira e do farelo da casca de pequi. Revista Ciência Rural, v.42, n. 2, p. 326-331, 2012.

ROESLER, R. et al. Atividade antioxidante de frutas do cerrado. Ciênc. Tecnol. Aliment. v. 27, n.1, p.53-60, 2007.

SANTOS, B. R.; PAIVA, R.; DOMBROSKI, J. L. D.; MARTINOTTO, C.; NOGUEIRA, R. C.; SILVA, A. A. N. Pequizeiro (Caryocar brasileiro Camb.): uma espécie promissora do cerrado brasileiro. UFLA. 2005. Disponível em: <http://www.editora.ufla.br/upload/boletim/tecnico/boletim-tecnico-64.pdf>. Acesso em: 19 jun 2019.

TRAESEL, G. K. Toxicidade pré-clínica do óleo do pequi (Caryocar brasiliense Cambess): avaliação dos efeitos agudos, subcrônicos, genotóxicos e teratogênicos em ratos Wistar. 2017. 106f. Tese (Doutorado em Ciências da Saúde) – Universidade Federal da Grande Dourados. 2017.

VIEIRA, R. F.; MARTINS, M. V. M. Recursos genéticos de plantas medicinais do cerrado: uma compilação de dados. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 3, n.1, p.13-36, 2000.

VILELA, L.; MARTHA JUNIOR, G. B.; MACEDO, M. C. M.; MARCHÃO, R. L.; GUIMARÃES JUNIOR, R.; PULROLNIK, K.; MACIEL, G. A. Sistemas de integração lavoura-pecuária na região do Cerrado. Pesq. agropec. bras., v. 46, n. 10, p. 1127-1138, 2011.

How to Cite

Pinto, D. K. B., Pereira, C. Z. K. de P. C., & Firmo, W. da C. A. (2020). Study of aspects of the vegetable species Caryocar brasiliense (pequi). Natureza Online, 18(1), 22–27. Retrieved from https://naturezaonline.com.br/revista/article/view/17

Most read articles by the same author(s)